Állatartási tanácsaink látogatóinknak:


Rágcsálók
 • Kevesen tudják, hogy a rágcsálók életkora széles skálán mozog. Érdemes ezt is figyelembe venni, amikor ilyen állatot választunk házi kedvencnek.
  egér 1 - 1,5 év
  hörcsögök 3 év
  degu 5 - 7 év
  tengerimalac 5 - 7 év
  nyuszik 8 - 10 év
  csincsilla akár 20 év is
 • Ajánlott figyelembe venni, hogy az adott rágcsáló milyen társas kapcsolatokban él eredeti környezetében. Az egér, a degu, a csincsilla társas lények, ezért őket nem ajánlott egyedül tartani. A nyuszik hörcsögök vagy tengerimalacok is jobban érzik magukat társaságban, ha azonban mégis egyedül tartjuk ezeket, akkor fordítsunk sok időt a gondozásukra, szeretgetésükre. Ezt érdemes mérlegelni, mielőtt házi állatot választunk.
 • Ha rágcsálót tartunk, fel kell készülnünk arra, hogy rendszeresen, akár naponta almoznunk kell őket. Ha ezt elmulasztjuk, akkor nem csak lakásunk fog megtelni kellemetlen, szúrós ammóniaszaggal, de kisállatunk is megbetegedhet. Almozáshoz ajánlott faforgácsot, csutkaalmot vagy különféle pellet almokat használni. Ezek nem túl drágák, és könnyű kezelni őket. Szigorúan tilos fűrészport (gyulladásokat okozhat), újságpapírt (bélproblémákat, emésztési zavarokat, mérgezést okozhat) illetve rongyot (nem higiénikus, nem szív fel annyi nedvességet) használni alomnak.
 • A legtöbb rágcsáló éjszakai életmódot él, ezért ajánlatos őket valamelyik éjszaka nem használt helységben tárolni, hogy éjszakai nyugalmunkat ne zavarják.
 • Gondoljunk arra is, hogy rágcsálóinkat sem hagyhatjuk magukra hosszú időre. Így ha nyaralást tervezünk, vagy hosszabb időre elutazunk gondoskodjunk olyan személyről, aki ez idő alatt ellátja állatkánkat.
 • Rágcsálóink mozgásigényét kielégíthetjük szabad formában is, ám ilyenkor minden esetben gondoskodjunk felügyeletről. A szabadon engedett rágcsálók megrághatják a kábeleket, könyveket, növényeket, ami az anyagi káron túl az állat életére is veszélyes lehet (áramütés, mérgezés, bélelzáródás).
 • Kertben tartott rágcsálók esetében gondoskodjunk árnyas, védett helyről, mert a hőségben, a tűző napon könnyen hőgutát kaphatnak kedvenceink.
 • A rágcsálók is szeretik a játékokat. Olyan alkalmatosságot válasszunk számukra, amivel természetes kíváncsiságukat, mozgásigényüket kielégíthetik. A legjobb eszközök erre a célra, a forgó kerekek, a golyók, alagutak, csövek, fa játékok.
 • Rágcsálóink étrendjét javallott vitaminokkal kiegészíteni, különösen a tengerimalacok esetében. Ezeknek az állatoknak külön C-vitamin készítményt ajánlatos adni. A vitaminok nem csak az egészségesebb táplálkozást szolgálják, hanem ennek következtében jobb közérzetet biztosítanak kedvenceinknek.
 • Rágcsálóinkat is védeni kell az élősködőkkel szemben. Különösen a nyulak esetében fontos, hogy oltassuk őket szúnyogcsípés ellen, mert ezeknek az állatoknak a szervezetére végzetes hatást gyakorolhatnak a szúnyogok által terjesztett betegségek.
 • Ha kedvencünkön levertség, bágyadtság jeleit véljük felfedezni, netán sebesedik a bőrük illetve nem esznek, sürgősen forduljunk állatorvoshoz. Ezek a rágcsálóbetegségek tipikus tünetei.

 

 • 2016. március 10., csütörtök 13:40 Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban
  Március 12-13 között minden Ferplast macska felszerelés 20 % és minden cica táp 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a Lurdy Zoodomban a Macskakiállítás alkalmából.
 • 2015. december 09., szerda 13:48 Kisállat kiállítás
  December 12-én (szombaton) délelőtt 10-től 18 óráig Kisállat Kiállítást rendez a Klauzál Gábor Művelődési Ház (XXII. ker), ahol a kisállatok a Zoodom jóvoltából lesznek kiállítva.
 • 2015. november 26., csütörtök 09:43 Ünnepi nyitvatartás!
  Az ünnepek közeledtével üzleteink vasárnapokon is nyitva tartanak, hogy véletlenül se maradjon le senki a téli ajándéközönről!