Állatartási tanácsaink látogatóinknak:


Madarak
 • Aki közvetlen kapcsolatra vágyik a madarakkal annak nagyobb méretű papagáj tartását javasoljuk. Az ilyen madarak rengeteg törődést, szeretet igényelnek, hiszen tulajdonképpen mi magunk leszünk társaik az életben. Ha szeretnénk beszélni tanítani, vagy idomítani, szelídíteni madarunkat mindenképpen egyedül tartott és nagyon fiatal korától elválasztott, vagy kézzel nevelt madarat érdemes választani. Egy ivarérett madár a társaival érzi jól magát és fél az embertől,így nem tud kialakítani kapcsolatot a gazdájával. Ez rossz a madárnak és a gazdinak is sikertelenséget okoz. Ezért mindig kérjék szakemberek segítségét.
 • Amikor úgy döntünk, hogy madarat fogunk tartani, gondosan mérlegeljük, hogy milyen faj lenne számunkra a legmegfelelőbb. Amennyiben csak gyönyörködni szeretnénk a kis élőlényekben, érdemes őket párban vásárolni, hogy ne unatkozzanak. Válasszunk kisebb pintyféléket, galambokat, de a kisebb papagájokat is választhatjuk. Ilyenkor figyeljünk arra is, hogy a párban tartott madaraknak nagyobb a helyigénye. Gondoskodjunk számukra megfelelő méretű kalitkáról, hogy legyen tér ugrálásra, repkedésre.
 • A kalitka kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a mérete legyen alkalmas arra, hogy a lakója, lakói képesek legyenek használni a szárnyaikat. Nincs elszomorítóbb látvány annál, mint amikor kis helyen összezsúfolt állatokat kell látnunk.
 • Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott kalitkának megfelelő helyet válasszunk a lakásban.Igyekezzünk zaj -, és huzatmentes helyet választani, mert a madarak könnyen ijednek és könnyen meg is fáznak. Nem ajánlatos tehát a kalitkát ajtó mellé, tévé közelébe, illetve más hangos helyre tenni.
 • A kalitka elhelyezésénél ügyeljünk továbbá arra, hogy ne érje erős, direkt napfényt, mert hőgutát is kaphat kis kedvencünk. A legjobb, ha olyan helyre tesszük a kalitkát, ahol mi is szívesen lennénk, a szoba nyugodt, békés szegletébe, ahonnan be lehet látni az egész teret, és ahová nem tűz a nap.
 • Igyekezzünk a fajtára jellemző madártápot választani kedvencünknek, illetve gondoskodjunk kiegészítő táplálékról is. Ne feledjük, hogy a madarak természetes környezetükben több száz féle magból is választhatnak. Kalciumot, vitaminokat, csőrkoptatókat érdemes beszereznünk, hogy segítsük kedvencünk egészséges fejlődését, kiegyensúlyozott táplálkozását,ezen felül lehet adni nekik lágyeleségeket és a rostok, vitaminok miatt különböző zöldség és gyümölcsféléket is.
 • A kalitka berendezésénél ügyeljünk arra, hogy az aljzat madárhomok legyen, ne újságpapír, vagy más nem kívánatos anyag. A homok azért jó választás, mert tartalmaz ásványi anyagokat, ráadásul a madarak begyébe kerülve segítik az emésztést. Az újságpapír viszont begyelzáródást okozhat, tehát nem hogy nem segít, még árt is.
 • A kalitka berendezésénél arra is ügyeljünk, hogy biztosítsunk madaraink számára megfelelő mennyiségű pihenőhelyet, rudakat, jutalomfalatokat és játékokat. Így bízhatunk benne, hogy kíváncsiságukat, mozgásigényüket a lehető legteljesebb mértékben ki tudják elégíteni.
 • Ha sikerül alkalmas környezetet kialakítanunk madárkáinknak, figyelembe vesszük igényeiket, akkor akár fiókákkal is meglephetnek minket, ami igazán nagy örömet hozhat életünkbe. Az ehhez szükséges eszközökről (madárodú, fészekanyagok, táplálék kiegészítők, stb.) tájékozódjunk szakértőknél.

 • 2016. március 10., csütörtök 13:40 Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban
  Március 12-13 között minden Ferplast macska felszerelés 20 % és minden cica táp 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a Lurdy Zoodomban a Macskakiállítás alkalmából.
 • 2015. december 09., szerda 13:48 Kisállat kiállítás
  December 12-én (szombaton) délelőtt 10-től 18 óráig Kisállat Kiállítást rendez a Klauzál Gábor Művelődési Ház (XXII. ker), ahol a kisállatok a Zoodom jóvoltából lesznek kiállítva.
 • 2015. november 26., csütörtök 09:43 Ünnepi nyitvatartás!
  Az ünnepek közeledtével üzleteink vasárnapokon is nyitva tartanak, hogy véletlenül se maradjon le senki a téli ajándéközönről!