Állatartási tanácsaink látogatóinknak:


Macskák
 • Érdemes egy időtálló etetőtálat beszerezni, amibe a száraztápot és a konzerves eledeleket adagolhatjuk. Kevesen tudják, hogy száraztápot például állandó jelleggel tarthatunk az etetőtálban, mert a kutyákkal ellentétben a cicák nem habzsolnak, s csak annyit esznek, amennyire éppen szükségük van, és akkor, amikor szükségük van rá. Kifejezetten szeretnek többször keveset enni. A konzerv eledeleket viszont célszerű a nap azonos szakában adni cicánknak, hogy elkerüljük az étel romlását.
 • Ha szeretnénk macskát tartani, mindenképpen hosszú távra tervezzünk, mert a cicák akár 15-16 évig is élnek. Jól fel kell készülnünk a kis kedvenc érkezésére, hiszen rengeteg dologra van szüksége egy ilyen kis állatnak.
 • Annak érdekében, hogy fenntartsuk macskánk egészséges táplálkozását igyekezzünk az igényeinek leginkább megfelelő tápot kiválasztani. Majdnem minden márka kínál fajtára, korosztályra jellemző tápokat, de gondoljunk olyan különleges esetekre is, mint amilyenek az ivartalanított, vagy a hízásra hajlamos cicák.
 • A cicák számára az egyik legfontosabb táplálékkal bevitt anyag a taurin. Hiánya okozhat szívelégtelenséget vagy látási zavarokat, illetve más súlyos betegségeket is. A taurinhiány leggyakoribb oka a kiegyensúlyozatlan táplálkozás. Ügyeljünk arra, hogy a választott tápok tartalmazzák ezt az anyagot, illetve pótolhatjuk külön is megfelelő készítményekkel. Mindig kérjük szakértő tanácsát ilyen esetekben.
 • A cicák ugyan ragadozó ősökkel rendelkeznek, és jóval szabadabb mozgású lények, mint a házi kutyák, mégis az emberrel való évezredes együttélés következtében a cicák is igazi háziállatokká váltak. Táplálékukat elsősorban nem vadászatból biztosítják, ezért nekik is szükségük van ivóvízre.Biztosítsunk számukra itatótálat, amiben mindig van friss víz.
 • Ha lakásban tartjuk cicánkat, vagy ha sok időt tölt a házban, gondolnunk kell azon szükségleteire, amiket rendes körülmények között a szabadban végezne el. Biztosítsunk macskánk számára megfelelő alomtálcát, alomlapátot, illetve ügyeljünk a rendszeres almozásra annak érdekében, hogy megelőzzük a kellemetlen szagok és a fertőzések kialakulását.
 • A macskák rendkívül kíváncsi lények, és imádnak felfedezőútra indulni, játszani. Annak érdekében, hogy kedvencünk jól érezze magát a számára kialakított környezetben, biztosítsunk nekik kaparófát, bújó csövet, emelvényeket, játékokat. Ha időben hozzászoktatjuk cicánkat ezek használatára, nem utolsó sorban a lakás értékeit, bútorait is megóvhatjuk.
 • A házi macska rendkívüli játékossága, és kíváncsisága mellett egyben rettentően szeret lustálkodni is. Ez általában jellemző a macskafélékre, ezért biztosítsunk kedvencünk számára valóban kényelmes fekhelyet, párnákat, hogy ne a kanapé, vagy a fotel váljon a törzshelyévé.
 • A macska társas lény, igényli társaságunkat. Töltsük a lehető legtöbb időt cicánkkal. Gondozzuk, szeretgessük, játszunk vele sokat. Rengeteg féle cicajáték kapható, érdemes ezek közül olyat választani, ami nagyszámú ingert közvetít a macska felé. Ha például a játék csörög, mozog, gurul, akkor könnyebben felébreszti a macska vadászösztönét, ezáltal könnyebb játékra hívni.
 • Cicánk egészsége szempontjából fontos, hogy szőrét megfelelően ápoljuk. Ehhez válasszunk a bunda hosszúságának megfelelő kefét, különösen a hosszúszőrű macskáknál javasolt a rendszeres, akár naponta végzett fésülés. Így elkerülhetjük a szőr filcesedését, ami amellett, hogy kellemetlen a cicának, bőrbetegségekhez is vezethet.
 • Érdemes gondoskodnunk egy megfelelő szállítódobozról is, hiszen a cicák nem viselik el a pórázt. Ha állatorvoshoz kell vinnünk, vagy elutazunk, akkor ajánlott ilyen dobozban szállítani a macskákat, így a lehető legkényelmesebb, legkevésbé zavaró módon utaztathatjuk. Nyaraláskor is jól jöhet egy ilyen eszköz, így erre az időre sem kell megválnunk kedvencünktől.
 • Az élősködők sok kellemetlenséget okozhatnak a cicáknak is. Gondoljunk erre időben, és gondoskodjunk a megelőzésről. A kullancsok, tetvek, bolhák illetve a rüh ellen kaphatóak gyógyhatású illetve megelőzésre való készítmények különböző formában: nyakörvek, spray-k, cseppek. Érdeklődjünk szakértőknél, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb kis kedvencünk számára.

 

 • 2016. március 10., csütörtök 13:40 Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban
  Március 12-13 között minden Ferplast macska felszerelés 20 % és minden cica táp 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a Lurdy Zoodomban a Macskakiállítás alkalmából.
 • 2015. december 09., szerda 13:48 Kisállat kiállítás
  December 12-én (szombaton) délelőtt 10-től 18 óráig Kisállat Kiállítást rendez a Klauzál Gábor Művelődési Ház (XXII. ker), ahol a kisállatok a Zoodom jóvoltából lesznek kiállítva.
 • 2015. november 26., csütörtök 09:43 Ünnepi nyitvatartás!
  Az ünnepek közeledtével üzleteink vasárnapokon is nyitva tartanak, hogy véletlenül se maradjon le senki a téli ajándéközönről!