Állatartási tanácsaink látogatóinknak:


Hüllők
 • Hüllőt tartani egyre divatosabb hobbinak számít, folyamatosan növekszik azok száma, akik valamilyen siklót, gyíkot, vagy teknőst tartanak, esetleg egzotikusabb fajokkal, vagy kétéltűekkel is megpróbálkoznak. Ne feledjük azonban, hogy a hüllőtartás sok időt igényel a gazditól, valamint azt se, hogy a hüllők, kétéltűek sohasem lesznek igazi kedvencek, társas kapcsolatot néhány kivételtől eltekintve nem fognak kialakítani a gazdival.
 • Csak jól átgondoltan, felelősséggel vállaljuk hüllők tartását. Sajnos sok olyan esetről hallottunk, hogy a megunt hüllőket szabadon engedik, ezzel veszélybe sodorják nem csak az állat életét, hanem más, nagyobb méretű és komolyságú problémákat idézhetnek elő. Amerikában és Ausztráliában például rengeteg gondot okoznak az invazív fajok, amik főleg ilyen módon kerültek be az adott környezet ökoszisztémájába. mindig tájékozódjunk szakemberektől a tartani kívánt hüllőkről, hogy tisztában legyünk a tartás során felmerülő feladatokkal.
 • Mielőtt belevágunk a hüllőtartásba gondoljuk arra, hogy a hüllőket általában kis méretben árusítják. Ezek az állatok azonban hamar megnőnek, és ezzel együtt megnő helyigényük, és a tartásukkal kapcsolatos teendők is növekednek, nehezebbé válnak. Egy pici teknőst például viszonylag kevés problémával etethetünk, tisztíthatunk, azonban idővel méretei megsokszorozódnak és erejük, harapásuk, igényeik is ezzel együtt.
 • Hüllők tartásánál nagy gondot kell fordítanunk arra, hogy természetes életkörülményeiket a lehető legjobban szimulálni tudjuk. A hüllők nem melegvérű fajok, speciális igényeik vannak a hőháztartásuk egyensúlyához. Gondoskodjunk megfelelő vízfűtésről, napozó lámpáról annak érdekében, hogy jó életminőséget biztosíthassunk számukra.
 • Csakúgy, mint az akváriumoknál, a teknősök vizes terráriumában is gondoskodnunk kell a megfelelő szűrésről. Ha nem megfelelő a vizes terrárium szűrése, akkor a tisztán tartásuk sok gonddal jár, sokszor kell cserélnünk a vizet, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat, fertőzéseket. utóbbiak a gyakori vízcserétől is könnyen előfordulhatnak, így ajánlott gondoskodni a megfelelő szűrésről.
 • Kevesen tudják, hogy a legtöbb hüllőfaj párásítást igényel. Ezek az állatok ilyen módon biztosítják folyadékháztartásuk egyensúlyát, például vannak olyan fajok, amik a lecsapódó pára cseppjeit isszák meg. A vedlésnél is fontos a páradús környezet, mert így könnyebben, kevesebb kínlódással megy végbe a folyamat. A párásítást megoldhatjuk egyszerű szórófejes, pumpás virágöntözővel, vagy beszerezhetünk automata párásító berendezést, amivel kevesebb gondunk lesz.
 • Egyes hüllőfajok, például a szárazföldi teknősök, igénylik az áztatást is, mert így könnyebben tudnak üríteni. Az ilyen fajoknál gondoskodjunk megfelelő medencéről, vizes tálról, amiben megmártózhatnak.
 • A hüllők táplálását igyekezzünk változatossá tenni, hogy étrendjük kiegyensúlyozott legyen: megfelelő arányban, mennyiségben és minőségben kerüljön táplálék a szervezetükbe. A növényevőknek nyáron rengetegféle növényt szedhetünk a kertből, ezekről azonban mindenképp tájékozódjunk szakemberektől. Az ilyen természetes körülmények közt növekvő növények több ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak, mint a boltban vásárolt zöldségek.
 • Ne feledjük, hogy a hüllők növekedéséhez, jólétéhez is szükség van egy sor olyan anyagra, amiket a természetes környezet híján számukra táplálék kiegészítőkkel kell biztosítanunk. Érdemes ezért ásványi anyag kiegészítőket, kalciumos porokat, cseppeket adagolni a táplálékhoz.
 • Amikor esély nyílik rá, és engedi az időjárás akkor hüllőinket vigyük ki a szabadba, hogy természetes napfény érje őket. Ebben a tekintetben nem különböznek a többi élőlénytől, a napfény jótékony hatását nem pótolhatja a lámpafény.
 • Kígyóink fejlődésénél fordítsunk nagy gondot arra, hogy táplálékuk méretét folyamatosan növeljük, hogy a fejük mérete is igazodjon a növekedéshez. Így elkerülhetjük, hogy aránytalanul fejlődjön testük és fejük.
 • Rovarevő hüllőinknek is adhatunk alkalmanként apró emlősöket, például napos egeret. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne vigyük túlzásba, mert a rovarevő hüllők mája könnyen elzsírosodhat, s ez drasztikusan csökkenti élettartamukat.
 • A nagyobb méretű gyíkfajok és egyedek esetében nem szükséges naponta etetni, és a kígyóknál is figyeljünk a túletetés elkerülésére. Utóbbiaknál havonta egy-kétszer is elegendő etetni.
 • A legtöbb szárazföldi hüllő alsó és felső fűtést is igényel a terráriumba. Az alsó fűtést megoldhatjuk talajfűtő szőnyeggel, vagy kábellel, a felső fűtést lámpákkal. Érdemes a fűtő berendezéseket a terrárium egyik oldalán elhelyezni, hogy a másik oldalon hűsölhessen kedvencünk, ha arra van igénye. Az esetleges túlmelegedést elkerülhetjük termosztát beszerelésével is.
 • Fontos tudni, hogy egyes fajok esetében külön engedély szükséges a tartáshoz. Ezt CITES engedélynek hívják. Ezt minden tenyésztő, kereskedő köteles az állathoz adni, viszont a hattósághoz való bejelentésről nekünk magunknak kell gondoskodni. Az ilyen fajoknál az elhullást is kötelesek vagyunk bejelenteni a területileg illetékes zöldhatóságoknak.
 • Ha hüllőnkön szokatlan viselkedést, esetleg látható tüneti elváltozásokat észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert az egzotikus fajok betegségeit nehéz megfékezni, ha nem időben reagálunk.

 • 2016. március 10., csütörtök 13:40 Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban
  Március 12-13 között minden Ferplast macska felszerelés 20 % és minden cica táp 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a Lurdy Zoodomban a Macskakiállítás alkalmából.
 • 2015. december 09., szerda 13:48 Kisállat kiállítás
  December 12-én (szombaton) délelőtt 10-től 18 óráig Kisállat Kiállítást rendez a Klauzál Gábor Művelődési Ház (XXII. ker), ahol a kisállatok a Zoodom jóvoltából lesznek kiállítva.
 • 2015. november 26., csütörtök 09:43 Ünnepi nyitvatartás!
  Az ünnepek közeledtével üzleteink vasárnapokon is nyitva tartanak, hogy véletlenül se maradjon le senki a téli ajándéközönről!