Állatartási tanácsaink látogatóinknak:


Halak
 • Rendkívül fontos, hogy hogyan helyezzük el az akváriumot. Válasszuk a lakás legsötétebb pontját, hogy elkerüljük az algásodást. A természetes fény lételeme a különböző algafajoknak, ezért érdemes minél kevesebb napfénynek kitenni az akváriumokat. Az algás akvárium amellett, hogy nem esztétikus, oxigént is elvon a halaktól.
 • Egy szépen berendezett akvárium lakásunk igazi dísze lehet. Érdemes minél nagyobbat választani, nemcsak azért, mert mutatósabb, hanem azért is, mert a nagyobb akváriumban könnyebb fenntartani a biológiai egyensúlyt, kevesebb gonddal jár a karbantartása, és a halak is jobban érzik magukat, tehát kevesebb elhullással kell számolnunk.
 • Ha szeretnénk élő növényeket telepíteni az akváriumba, javasolt az akváriumi aljzat alá növényi táptalajt elhelyezni, ami kb. 1-1,5-évig aktív, és segíti a növények folyamatos tápanyagfelvételét. Emellett azonban érdemes folyékony növénytápot is alkalmazni, minél változatosabb fajtákat. Például a vörös színű növények magas vastartalmú tápot igényelnek, attól lesznek igazán szép vörösek.
 • Amennyiben sűrű növényzetű akváriumot szeretnénk, tartsuk szem előtt, hogy éjjel a növények szén-dioxidot termelnek, éppúgy, mint a többi élőlény. Ezért ilyen esetekben javasolt egy megfelelő CO2 rendszer beszerelése. Az ilyen rendszer nem csak a növényeknek előnyös, de bizonyos vízparaméterek szinten tartását is elvégzik. A CO2 rendszer megvásárlása és beszerelése előtt tájékozódjunk szakemberektől.
 • A szűrés a tiszta, egészséges akvárium lelke. Ha kevesebb gondot szeretnénk fordítani a karbantartásra, érdemesebb egy külső szűrőt beüzemelni. Ezek nagyobb teljesítményűek, és kevesebb gondot igényel a tisztán tartásuk. A szűrő kiválasztásánál is kérhetjük szakértők segítségét.
 • Ha az akvárium felszerelése megtörtént, feltöltöttük vízzel, érdemes vízelőkészítő szerrel kezelni, mielőtt a halakat belehelyeznénk. Ez a szer alkalmas a vízben lévő esetleges fertőzések, egyéb nem kívánatos anyagok eltávolítására, illetve segíti a víz egyensúlyának beállítását. Javasolt 3-4 napnyi időt hagyni erre a műveletre, és csak ezután beleengedni a halakat.
 • Az akvárium hatékonyabb, gyorsabb beindításához érdemes úgynevezett indítóbaktériumokat keverni a vízbe. Ezek az úgynevezett nitrifikáló baktériumok az akvárium vízébe, illetve a szűrőbe telepednek és segítik a víz egyensúlyát, tisztaságát fenntartani.
 • Az akvárium megvilágítását megfelelő fénycsövekkel oldjuk meg. Annak érdekében, hogy a halak bioritmusa hasonlatos legyen a természeteshez, igyekezzünk naponta legfeljebb 8-10 órát világítani az akváriumot. Egy időkapcsolóval ezt zökkenőmentesen megoldhatjuk.
 • Figyeljünk az akvárium fénycsöveinek élettartamát. Általában érdemes 1-1,5 évente cserélni a fénycsöveket, mivel ennyi idő után veszítenek hatékonyságukból, és ez szintén különböző algafajok megjelenéséhez vezethet.
 • A halak kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy milyen fajtákat telepítünk egymás életterébe. Így elkerülhetjük az eltünedező halak utáni nyomozást. Érdemes nem túl sok fajt keverni, legfeljebb 3-4 féle hal kerüljön egy akváriumba. Arra is figyeljünk, hogy a halak többsége rajban él, tehát nagyobb egyedszámban érzik jól magukat, kevesebb stressz éri őket ezért kevésbé lesznek kitéve a betegségeknek is.
 • Ha sikerült kiválasztanunk a nekünk tetsző halfajokat, ügyeljünk arra, hogy az új helyre költöztetésnél legyen idejük akklimatizálódni. Ne engedjük őket be az akváriumba azonnal, hanem szoktassuk őket az új környezethez. Kb. 20-30 perc elegendő ehhez, és így elkerülhetjük a megbetegedést vagy az elhullást telepítés után.
 • A leggyakoribb halbetegségek, amik egy akváriumban előfordulhatnak, a darakór és a halpenész. Ha időben észrevesszük ezeket, akkor jó eséllyel és gyorsan kezelhetjük a bajt megfelelő gyógyhatású készítményekkel.
 • A halak etetésénél érdemes arra figyelni, hogy minél változatosabb tápokat adjunk nekik, több fajta száraztápot, fagyasztott tápot, kiegészítő tápot válasszunk halainknak. Ezeket beáztathatjuk vitaminos cseppekbe is.
 • Érdemes havonta legalább egyszer vízcserét végrehajtani akváriumunkban. Ilyenkor használjunk aljzatporszívót, hogy a leülepedett szennyeződések, szerves anyagok lehető legnagyobb százalékát eltávolíthassuk. Figyeljünk arra, hogy a vízcsere csak részleges legyen, ne cseréljük le az egész akvárium vízmennyiségét.
 • A tisztításnál ügyeljünk arra, hogy a szűrőt lehetőleg akváriumi vízben mossuk ki, illetve a visszapótolt vízmennyiséget is érdemes vízelőkészítő szerrel kezelni.

 • 2016. március 10., csütörtök 13:40 Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban
  Március 12-13 között minden Ferplast macska felszerelés 20 % és minden cica táp 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a Lurdy Zoodomban a Macskakiállítás alkalmából.
 • 2015. december 09., szerda 13:48 Kisállat kiállítás
  December 12-én (szombaton) délelőtt 10-től 18 óráig Kisállat Kiállítást rendez a Klauzál Gábor Művelődési Ház (XXII. ker), ahol a kisállatok a Zoodom jóvoltából lesznek kiállítva.
 • 2015. november 26., csütörtök 09:43 Ünnepi nyitvatartás!
  Az ünnepek közeledtével üzleteink vasárnapokon is nyitva tartanak, hogy véletlenül se maradjon le senki a téli ajándéközönről!