Állatartási tanácsaink látogatóinknak:


Kutyák
 • Egy kutyust hosszú időre választunk társnak, hamar családtaggá válhat. Érdemes átgondolnunk, hogy milyen fajta lenne legmegfelelőbb a családnak. Tájékozódjunk a különböző fajták előnyeiről, hogy a környezetünkhöz, családunkhoz, életkörülményeinkhez leginkább illő fajtát választhassuk.
 • Mielőtt kutyát vásárolunk, vagy fogadunk örökbe, gondoljunk arra, hogy egy kiskutya hamar megnő, esetleg beteg lesz, majd megöregszik. A gazdiság olyan felelősség, aminek ezekben a nehezebb helyzetekben is meg kell felelnünk, nem csak azokban a pillanatokban, amikor elbűvöl minket egy kis szőrgombóc csetlése-botlása.
 • Érdemes mérlegelni egy kutyus tartásával kapcsolatos költségeket, mielőtt gazdikká válunk. Különösen az első néhány hónapban az oltások, csippeltetés, illetve a szükséges felszerelések beszerzése anyagi kiadásokkal jár. Tájékozódjunk ezekről is.
 • A kutyusok esetében nagyon fontos, hogy egész évben védekezzünk az élősködők ellen (kullancsok, szúnyogok, bolhák). Ha ezt nem mulasztjuk el, nagy eséllyel előzhetjük meg az ilyen élősködők által terjesztett betegségek kialakulását.
 • Kutyánknak, csakúgy, mint a család többi tagjának, sajátos igényei vannak, amelyeket illik tiszteletben tartanunk. Alakítsunk ki számára egy nyugodt helyet, ami csak az övé, és ahol pihenhet. Kertes ház esetében ez legjobb, ha egy kutyaház, lakásban tartott kutyusok esetében egy kényelmes fekhely is megteszi.Ezen kívül gondoskodnunk kell megfelelő itató és etető tálakról is.
 • A kutyák szeretik a gazdival tölteni az időt. Szerezzünk be olyan játékokat, amik a kutyus testalkatának megfelelnek, illetve amikkel mi magunk is szívesen játszunk. A közös játék élmény, s mint ilyen, stresszoldásra sem utolsó.
 • Tartsuk szem előtt, hogy minden kutyának van mozgásigénye, fajtától függ, hogy mennyi. Egészséges életmódjukhoz elengedhetetlen a mindennapi, megfelelő mennyiségű mozgás. A kutya séta igénye számunkra is jó lépés lehet az egészségesebb életmód felé. A lakásban tartott kutyusokat naponta legalább kétszer, reggel és este, vigyük hosszabb sétára.
 • A kutya egészséges életmódjának fenntartásában óriási szerepe van, hogy milyen táplálékot fogyaszt. Érdemes jobb minőségű tápokat beszerezni. A tápok keverését csak szakértő tanácsa mellett érdemes kipróbálni, mert emésztési és ürítési problémák léphetnek fel. Hasonlóan óvatosan járjunk el, ha tápváltáson gondolkodunk.
 • Etetés után hagyjuk pihenni kedvencünket. Evés után az intenzív mozgás (játék, futás, ugrálás, stb.) akár gyomorcsavarodást is okozhat a kutyusoknál, amely végzetes kimenetelű is lehet.
 • Ha kedvencünket szeretnénk kényeztetni finom falatokkal, akkor válasszuk a számukra kialakított jutalomfalatokat. Csokoládét is adhatunk kedvencünknek, de csakis kutyák számára készült csokit etessünk velük. Ezek nem tartalmaznak teobromint és koffeint, amely anyagokat a kutya szervezete nehezen és lassan képes lebontani. Az emberek számára készült édességek mérgezést okozhatnak.
 • Gyümölccsel is jutalmazhatjuk kedvencünket, főleg almát, körtét vagy narancsot adjunk nekik. Banánból, málnából vagy eperből csakis kis mennyiséget etessünk kutyánkkal. A többi gyümölcsöt inkább mi magunk együk. Kifejezetten tilos kutyánknak avokádót, szőlőt, paradicsomot mazsolát adni, mert ezek számos betegség mellett veseelégtelenséget is okozhatnak.

 • 2016. március 10., csütörtök 13:40 Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban
  Március 12-13 között minden Ferplast macska felszerelés 20 % és minden cica táp 10 % kedvezménnyel vásárolható meg a Lurdy Zoodomban a Macskakiállítás alkalmából.
 • 2015. december 09., szerda 13:48 Kisállat kiállítás
  December 12-én (szombaton) délelőtt 10-től 18 óráig Kisállat Kiállítást rendez a Klauzál Gábor Művelődési Ház (XXII. ker), ahol a kisállatok a Zoodom jóvoltából lesznek kiállítva.
 • 2015. november 26., csütörtök 09:43 Ünnepi nyitvatartás!
  Az ünnepek közeledtével üzleteink vasárnapokon is nyitva tartanak, hogy véletlenül se maradjon le senki a téli ajándéközönről!